keskiviikko 10. syyskuuta 2014
                                                        Handmade in China

Jos maapallon eri maat luokiteltaisiin ihmisen kehon osien mukaan, olisi Kiina varmasti kädet.
Kädet ovat ehdottoman hyödyllinen osa ihmiskehoa, vaikka ilman niitäkin ihminen selviytyy hengissä.
Ilman päätä ihminen ei tulisi tietenkään toimeen, mutta ilman käsiä ihminen ei saa paljoakaan aikaiseksi.

Meillä länsimaissa ei nykyään arvosteta käsiä. Kaikki käsillä tehtävä työ on ala-arvoista ja kannattamatonta. Jos voisimme automatisoida kaiken niin varmasti tekisimme niin. Ja työtähän voi aina teettää  ihmisillä joiden kädet ovat edullisempia. Niistä ihmisistä meitä kiinnostavatkin vain kädet. Parasta olisi että he pysyisivät paikoillaan , eivät ajattelisi, puhuisi tai söisi.

Tällaiset ajatukset päässäni makaan autuaana hierontapöydällä, kiinalaisen hierojan hieroessa länsimaista elintasorasvoittunutta kehoani taitavilla käsillään. Ja hän kuiskaa korvaani: Is this okay?

No ei todellakaan ole!

Kunniaa käsille!

Sivistyssanakirja määrittelee käsittää-verbin seuraavasti:
1. tiedostaa ja ymmärtää
2. muodostua jostakin, pitää sisällään

Jos ajattelee  ihmisen evoluutiota on käsien merkitys oleellista. Ilman toimivia, tuntevia, uteliaita käsiä, ihminen ei olisi oppinut käsittämään asioita. Käsillä tunnusteleminen ja tutkiminen on opettanut ihmisen tuntemaan ja sitä kautta opettanut ihmisen muuntumaan yksilöksi, kehittymään.

Me tartumme asioihin käsillämme. Kohtaamme toisemme kätellen. Ajattelemme käsitteillä. Sanavarastomme käsittää käsittämättömän paljon sanoja joihin sisältyy käsi.

Käsi nostetaan viitatessa. Kädet kohotetaan antautuessa. Nostamme kädet esiin kun emme voi asialle mitään.

Jostakin ihmisestä voidaan sanoa että tämä on täysin kädetön, siis hyödytön!Läsimaissa käsillä voi vain harrastaa. Se ei ole kovin arvostettua mutta ei nyt niin huono asiakaan.
Länsimaissakin käsille pitäisi antaa jotakin kunnon tekemistä että ne eivät surkastu. Käsille pitää keksiä jotakin tekemistä jotta meidän aivotoimintamme ja kehittymisemme ei ole päätepisteessään.
Käsitätkö mitä tarkoitan?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti