maanantai 1. heinäkuuta 2013

Buddhalaistemppelissä

                                                      Buddhalaistemppelissä


Vietimme viime viikonlopun Hangzoussa. Simon työkaveri halusi viedä meidät tutustumaan perheeseensä ja näyttää meille nähtävyyksiä.


Erittäin mielenkiintoista oli, että isäntämme serkku on munkkina Feilai Fengin vuoren juurella sijaitsevassa Lingyin Sin buddhalaistemppelissä. Temppeli on perustettu vuonna 326. Aikoinaan temppelissä on asunut 3000 munkkia, mutta nykyään 130. Silti temppeli on yksi suurimmista ja vaikuttavimmista toimivista buddhalaistemppeleistä Kiinassa.


Feilai Feng vuoren kallioihin on veistetty kymmenittäin erilaisia Buddhia. Tämä paksukainen suojelee meitä nälältä.


Saimmekin tilaisuuden ruokailla munkkien kanssa heidän ruokalassaan. Tarjolla oli hyvää, vaatimatonta kasvisruokaa. Muruakaan ei saanut jättää lautaselle. Joissakin paikoissa on vielä hyviä tapoja.


Temppelialue on valtava. Jokaisen temppelipihan ja -rakennuksen yläpuolella on uusi temppeli. Pohkeet saivat ainakin treeniä. Ja kun lämpötila on kolmenkymmenen asteen yläpuolella ja ilmankosteus vähintään 80%, niin kyllä kainalotkin saattavat hieman kastua ; )


Ilmassa leijaili suitsukkeiden tuoksu ja munkkien rummuin tahdittavat rukoukset kaikuivat korvissa.  Kuvassa isäntämme ja hänen sisarensa.



Vuoren huipulla sijaitseva temppeli oli laskujeni mukaan kuudes. Tämä valtavan kokoinen ja erittäin kaunis Buddha oli yksi korkeimmalla sijaitsevan temppelin patsaista. Patsaita ei saa kuvata sisätiloissa, niinpä tämäkin kuva on otettu ulkoa, jolloin kokoa on vaikea hahmottaa. Ihmiset tulevat temppeleihin rukoilemaan Buddha jumalan ilmentymää, joka parhaiten voisi auttaa heitä. Yleensä kumarrukset ovat hillittyjä, mutta toisinaan näkee kokonaisia perheitä kumartelemassa selvästi suuressa hädässä.


Mielenkiintoista oli kuulla munkkien elämästä ja arjesta. Munkit eivät olekaan köyhiä. Heillä on työhuoneet, joissa tietokoneet ja nopeat nettiyhteydet. Munkinkaavun taskuista löytyy iphone ja se soi tiuhaan tahtiin. Munkit tienaavat enemmän kuin hyvätuloinen kiinalainen insinööri ja saavat lisäksi ruuan ja asunnon. Buddhalaistemppelissä jokaisen patsaan edessä on lokero jonne laitetaan rahaa ennen rukoilua. Suitsukkeet joita poltetaan ovat maksullisia ja alueelle on sisäänpääsy maksu. Temppeli onkin kuin pieni yritys jota munkit pyörittävät. Punakaapuiset salkkumiehet ovat hierarkiassa korkealla.


Isäntämme serkku kertoi myös, että hänellä on tyttöystävä, mutta naimisiin he eivät voi mennä. Munkit voivat poistua temppelistä ja käyttää myös siviilivaatteita. Lihan syöminenja alkoholin juominen ovat kuitenkin kiellettyjä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti