perjantai 14. joulukuuta 2012

                                     Tiikerin lumoissa



Yann Martelin Piin elämä on vallannut maailmani. En todellakaan tiedä onko tarina tosi, enkä jaksanut Googlata , mutta totuudellisuudella ei ole merkitystä. Kirja on niin hieno. Se kertoo yhden elämäntarinan, joka on hämmästyttävä ja täynnä elämänuskon ja viisautta. Tarinassa on myös tiikeri, Richard Parker, eläintarhan kasvatti.
Kirjasta on tehty myös elokuva, joka ilmeisesti on jo elokuvateattereissa Suomessa, on täällä Kiinassakin.
Tähän vielä alustukseksi seuraaviin kuviin, lainaus kirjasta.

"Olen kuullut eläintarhoista melkein yhtäpaljon höpötystä kuin Jumalasta ja uskonnoista. Hyväätarkoittavat mutta väärää tietoa saaneet ihmiset ajattelevat villieläinten olevan "onnellisia" koska ne ovat "vapaita". He ajattelevat silloin yleensä isoa, näyttävää petoeläintä, leijonaa tai gepardia (gnun tai Maarianhamina elämää pidetään harvemmin ylevänä). He kuvittelevat, kuinka tuo villieläin vaeltelee savannilla edistääkseen ruoansulatustaan, kun on sitä ennen pistänyt poskeensa saaliin, joka alistui hurskaasti osaansa, tai kirmaa mässäilyn jälkeen kepeästi juoksulenkille pysyäkseen hoikkana. He kuvittelevat , kuinka eläin valvoo ylpeästi ja hellästi jälkeläisiään ja kuinka koko perhe katselee auringonlaskua puiden oksilta mielihyvästä huokaillen. He kuvittelevat, että villieläimen elämä on yksinkertaista, jaloa ja merkityksellistä . Kunnes pahat miehet ottavat sen kiinni ja paiskaavat ahtaaseen vankilaan. Eläimen "onni" on pirstaleina. Se ikävöi koko sydämestään "vapauteen" ja tekee kaikkensa päästäkseen pakoon. Ja jos eläimeltä riistetään "vapaus" liian pitkäksi aikaa, se murtuu ja muuttuu varjosi entisestään. Niin ihmiset kuvittelevat. Se ei ole totta."
Suosittelen lukemaan.

Otsolla oli syntymäpäivä tällä viikolla. Synttärivieraita ei tällä kertaa yhtäkään ja isäkin työmatkalla, olimme siis kahdestaan. Järjestin Otsolle synttäriyllätyksen. Meidän lähellä on toinen Shanghain eläintarhoista, Shanghai Zoo. Portilta ostetuista lipuista Otso vasta arvasi mihin olemme menossa. Hinnat ovat varsin kohtuulliset, aikuinen 40 RMB ja lapset alle 130 cm ilmaiseksi. Olin kuullut eläintarhasta monenlaisia kommentteja. Osa boikotoi eläintarhaa, koska eläimiä kohdellaan huonosti, osa pitää sitä käymisen arvoisena. Ajattelin muodostaa oman mielipiteen, joskaan en tietenkään pääse näkemään eläinten kohtelua muuta kuin mitä vierailijan silmä näkee.


Eläintarha on valtava ( mitä muuta täällä voi odottaakaan ), siisti, näin talvella ja keskipäivällä, lähes tyhjä. Myötäpäivään kiertäessä tullaan apina-alueelle.


Oli harvinaisen hyvä ilma, myös ilmanlaadultaan. Jotkut muutkin nauttivat meidän lisäksi.
Ainoa ärsyttävä asia eläintarhassa olivat ihmiset. Kieltokylteistä huolimatta kiinalaiset heittelevät eläimiä kaikella mitä löytävät, huutavat ja mekastavat.


Eläimiä on lähes joka lajia. Yksi päivä ei riitä kiertämään koko tarhaa. Eläinaitaukset ovat tarhan ulkoreunoilla. Keskiosa on suurta puistoaluetta, joten keväämmällä, eväät mukaan ja piknikille.


Tämä oli tietenkin pääkohde. 


Lepäävät kissat.


Richard Parker? en uskaltaisi samaan pelastusveneeseen kanssasi.

















1 kommentti:

  1. No hemmetti, tämä sanoja ehdotteleva ohjelma on niihin ärsyttävä. Ei taida olla Maarianhamina eläintä, tarkoitin maasika!

    VastaaPoista